Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to [...]
[...] dietę wysokowęglowodanową i bogatą w błonnik, cieszyli się większą stabilnością mikrobiomu i osiągali lepsze czasy na tych samych dystansach. Dlaczego dieta bogata w węglowodany daje lepszą stabilność jelit i poprawia wyniki sportowe? Jedna z teorii mówi, że błonnik zawarty w żywności węglowodanowej odżywia bakterie jelitowe i zapewnia [...]
[...] ale również takich ukierunkowanych na redukcję masy ciała, czy na rozwój masy mięśniowej. Wiele osób niestety nadmiernie ogranicza ich spożycie ze względu na dostarczane węglowodany. Owoce w diecie Przeczytaj także: Dieta normokaloryczna, co to jest? Jednak nie jest to dobrym pomysłem, gdyż są one również źródłem witamin, składników [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
[...] pozbyć się alkoholu itd.). Cytat nr 4 8 min. 20 sek. „Jaką rolę w cukrzycy odgrywa cukier? Dr Neal Barnard: Cukrzyca nie jest spowodowana spożywaniem diety bogatej w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. Gdyby przyjrzeć się komórkom mięśniowym, widać, że obudowują się tłuszczem, co [...]
[...] bez nadwyżki energetycznej budowanie masy jest niemożliwe (niekoniecznie skuteczne będą pod tym względem np. same tłuszcze na co wskazują niektóre badania). Z kolei same węglowodany, bez towarzystwa protein, nie wystarczą do wzrostu mięśni. Węglowodany bezpośrednio po zakończeniu sesji mają mniejsze znaczenie w typowym treningu [...]
[...] po 7-10 minutach treningu. Znaczące wykorzystanie tłuszczów w trakcie aerobów pojawia się w dalszej części treningu (20-30 minut pracy). Jednak po dużym posiłku bogatym w węglowodany wykorzystanie WKT może być zahamowane do 4-6 h po jedzeniu. Podsumowując - trzeba by było wykonywać intensywne cardio przez długi czas. Tylko pytanie, czy da się [...]
[...] kończyny. Naukowcy przeprowadzili badanie na mężczyznach w wieku 18-25 lat, którzy dotąd nie stosowali kreatyny. Jedni dostawali placebo (maltodekstryny, czyli węglowodany o dość szybkiej kinetyce), inni 20 g kreatyny dziennie. Jedną z rąk badanych umieszczono w gipsie. Co się okazało po 7 dniach? ilość tkanki mięśniowej spadła o [...]
[...] osoby nie znające podstaw biochemii, farmakologii oraz zasad, jakim podlega organizm człowieka. Piwo zawiera etanol, który podlega kompletnie innym przemianom w ustroju, niż węglowodany. Zestawianie tych dwóch napojów i twierdzenie, iż mają taki sam wpływ na ustrój, jest karygodnym błędem. Sullivan MJ, Scott RL. wykazali, iż napoje cola, soki [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
[...] podaży energii, co prowadzi nie tylko do pozbywania się tkanki tłuszczowej, ale i do rozpadu mięśni. W żadnym z badań nie stwierdzono, by odżywki uzupełniające dietę w węglowodany czy proteiny były szkodliwe dla zdrowia. Więc, jeśli boisz się „działania anabolicznego”, nie jedz pokarmu, bo jest on silnym anabolikiem. Wbrew [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] niż osoby spożywające tę samą dietę eukaloryczną, przy 11% podaży energii z białka. W badaniu z 2014 roku sprawdzono jak: białko serwatkowa (WP), białko kazeinowe (CP), węglowodany (CHO), placebo (PLA), spożywane 30 minut przed snem, wpłyną na wydatek energii w ciągu dnia (organizm spala ją w trakcie bezczynności – REE). W badaniu wzięło [...]
[...] się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy dostarczasz zaraz po treningu węglowodany skoro składniki odżywcze z poprzedniego posiłku cały czas krążą sobie w ciele? Podobnie poziom insuliny po posiłku bogatym w węglowodany może być podniesiony [...]
[...] od wysokowęglowodanowego posiłku (insulina wywołuje supresję lipolizy i utleniania WKT). Przykładowo, w badaniu Lin F. Changa i wsp. przed podaniem posiłku bogatego w węglowodany grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich tłuszczów” otrzymała 21 g tłuszczu oraz 158 g węglowodanów. Utlenianie WKT było wysokie, poziom WKT w osoczu [...]